Elektro Installatiebureau Derks
De Amert 414 H Veghel, Noord-Brabant 5462 GH
Phone: 0413-350505

Sterkin erkende installateur

Uneto erkende installateur

 

Nieuws

Meterkast is vaak onveilig


Veel mensen gaan er vanuit dat hun elektrische installatie en meterkast veilig is, want "de schakelaars springen nooit uit". Maar dit kan ook het gevaar zijn. Vooral als het om de aardlekschakelaar of aardlekautomaat gaat. Nu de klok verzet wordt is het een mooi moment om deze twee type beveiligingen eens te testen.

Categorie: Overige
Elektro Installatiebureau Derks
Elektro Installatiebureau Derks

Waar vind ik de aardlekschakelaar en aardlekautomaat? Hoe herken jij een aardlekschakelaar en aardlekautomaat. En hoe kan ik hem testen?

De aardlekschakelaar en aardlekautomaat vind je in de elektrische groepenkast. De groepenkast zit bij de meeste woningen in de meterkast. Ook wel bekend als de “stoppenkast”. Als je ooit voor deze kast hebt gestaan dan zal je opgevallen zijn dat er veel schakelaars in zitten. Maar wat is nu de aardlekschakelaar en aardlekautomaat?

Beide zijn te herkennen aan de test knop of T knop. Dit is vaak een kleinere knop die aan de voorkant van dit type aardlekbeveiliging bevindt. Op of direct naast de knop staat de letter T of het woord test. Wanneer je op de test knop of T knop drukt zal er kortstondig een lekstroom lopen. Als de aardlekbeveiliging nu uitschakelt, dan werkt deze goed. Reageert de aardlekbeveiliging niet, dan is het verstandig om met ons contact op te nemen. Wij kunnen extra metingen uitvoeren en eventueel de defecte aardlekschakelaar of aardlekautomaat vervangen. 

Nu hoor ik al menig lezer denken: waarom moet ik een aardlekschakelaar of aardlekautomaat testen? Het antwoord is simpel. Door deze beveiliging te testen is de kans kleiner dat de aardlekschakelaar of aardlekautomaat faalt op het moment dat deze zijn werk moet doen.

Doordat aardlekschakelaars en aardlekautomaten altijd in de “aan”-stand staan, heb je kans dat deze op lange termijn moeilijk uit schakelen of zelfs vast komen te zitten. Hierdoor bestaat de kans bestaat dat deze beveiligingsschakelaars minder snel reageren dan de bedoeling is. Of zelfs helemaal niet. Een normale aardlekschakelaar oen aardlekautomaat schakelt tussen de 15 en 30 mA aan lekstroom uit. Wanneer de schakelcontacten nooit schakelen bestaat de kans dat deze beveiligingsschakelaars pas reageren wanneer er meer dan 30mA aan lekstroom weg vloeit.

Nu lijkt 30mA niet veel, maar het is genoeg om aan te overlijden. Daarom is een goed werkende aardlekschakelaar of aardlekautomaat van levensbelang.

Wanneer test je een aardlekschakelaar? De meeste fabrikanten geven aan dat hun product (aardlekschakelaar of aardlekautomaat) iedere maand  getest moet worden. Echter zijn er maar weinig mensen die deze test daadwerkelijk iedere maand uitvoeren. Wij raden je aan dit wel regelmatig te testen!

Elektro Installatiebureau Derks Logo